Nasza delegacja uczestniczyła w wojewódzkich obchodach tego święta przed pomnikiem Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego.

W stolicy regionu rozpoczęły się one od mszy świętej w opolskiej katedrze. Następnie uczestnicy spotkania przy dźwiękach muzyki
w wykonaniu orkiestry górniczej z Górażdży przeszli pod pomnik Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego. Uczestnikom marszu towarzyszyli ułani z historycznej grupy rekonstrukcyjnej
w mundurach z okresu międzywojennego. Pomimo chłodnego dnia na Plac Wolności przed pomnikiem przyszło ponad tysiąc mieszkańców regionu, w tym bardzo dużo dzieci. W uroczystościach brało udział 45 pocztów sztandarowych różnych organizacji
i instytucji, w tym poczet wojewódzkiej organizacji PSL. Nie zabrakło kompanii honorowej Wojska Polskiego i pocztów sztandarowych organizacji społecznych i kombatantów. Po wystąpieniach przedstawicieli rządu i samorządu województwa odbył się apel poległych. Następnie złożono kwiaty pod pomnikiem. W imieniu opolskiej organizacji PSL kwiaty złożyli Kol. Henryk Giziński i Kol. Henryk Wierny.

Napisz komentarz