Podziękowania Prezesa PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza za udział w zbiórce podpisów

Polskie Stronnictwo Ludowe złożyło projekt ustawy przywracający wiek emerytalny dla rolników do poziomu 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, który udało się nam zagwarantować  podczas rządów koalicji PO-PSL. Prawo i Sprawiedliwość realizując swoje obietnice, zapomniało o rolnikach, każąc im pracować, aż do śmierci. Pod projektem ustawy zebraliśmy 120 000 podpisów. Dziękujemy za tak duże poparcie dla naszych działań.

Pożegnanie Władysława Medwida

Władysław Medwid

1945 – 2018

Z żalem pożegnaliśmy Władysława Medwida – lekarza weterynarii, samorządowca, parlamentarzystę, absolwenta nyskiego Carolinum. W 1970 r. ukończył studia na Wydziale Weterynaryjnym Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu i całe dorosłe życie poświęcił leczeniu zwierząt. Był lekarzem weterynarii w gminie Nysa, inspektorem sanitarnym, przedsiębiorcą. W latach dziewięćdziesiątych, jako aktywny działacz polityczny zaangażował się w działalność struktur Polskiego Stronnictwa Ludowego na terenie powiatu nyskiego. Sprawował mandat posła na Sejm RP II kadencji, wybrany z listy Polskiego Stronnictwa Ludowego w okręgu opolskim. Był członkiem Komisji Zdrowia i Komisji Obrony Narodowej. W latach 1990-1994 radny Rady Miejskiej w Nysie. W 1997 r. nyski szpital został zniszczony przez powódź. Dzięki staraniom W. Medwida region otrzymał środki finansowe z Banku Światowego na jego odbudowę, a przede wszystkim budowę nowego bloku operacyjnego, Szpitalnego Oddziału Ratunkowego oraz Oddziału Intensywnej Terapii. Po zakończeniu pracy w parlamencie prowadził działalność gospodarczą w branży weterynaryjnej. W 2004 r. został prezesem Stowarzyszenia „Gmina Wiejska Nysa”. Zasiadał też w Radzie Nadzorczej Banku Spółdzielczego w Otmuchowie. W 2000 r., za wyjątkowo sumienne wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej oraz zasługi w działalności społecznej, został odznaczony przez prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego Złotym Krzyżem Zasługi.

Konwencja Samorządowa w Kraśniku

Ponad 2000 ludowców wzięło udział w Konwencji Samorządowej w Kraśniku dnia 20-01-2018r. PSL jako pierwsza partia podała do wiadomości swój program na nadchodzące wybory samorządowe. Z naszym programem można się zapoznać tutaj

Władysław Kosiniak-Kamysz z wizytą na Opolszczyźnie

Podsumowanie plebiscytu na najlepszych sportowców wśród uczniów szkół województwa opolskiego

Wicemarszałek Stanisław Rakoczy nagrodził młodych sportowców – uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozstrzygnięcie plebiscytu miało miejsce w PSP nr 3 w Grodkowie.

Władysław Kosiniak Kamysz w Kluczborku

ZAPROSZENIE NA KRAJOWĄ KONWENCJĘ SAMORZĄDOWĄ

EMERYTURA BEZ PODATKU

Ceny w sklepach rosną jak szalone, opłaty za mieszkania są coraz wyższe. Drożyzna najmocniej uderza w emerytów i rencistów. Nie wolno nam zostawić ich na pastwęlosu. Już czas na #EmeryturaBezPodatku. Dzięki naszej ustawie emerytury i renty wzrosną nawet o kilkaset złotych. Sprawdź, ile zyskają seniorzy:

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU