Petycja do Prezydenta RP ws. zmian w wymiarze sprawiedliwości

Zachęcamy do podpisania petycji online

>>PETYCJA DO PREZYDENTA RP<<

Łańcuch Światła pod Sądem Okręgowym w Opolu, 16 lipca 2017 r.

Forum Myśli Społecznej na Opolszczyźnie

Inauguracja Forum Myśli Społecznej na Opolszczyźnie – 23 czerwca 2017 r. Wykład okolicznościowy p. t. ” Wpływ Ruchu Ludowego na rozwój demokracji ” poprowadził prof. dr hab. Marek Masnyk, Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Opolskiego.

Powiatowe obchody Święta Ludowego w Praszc

5 czerwca
Powiatowe obchody Święta Ludowego w Praszce.   W trakcie uroczystego posiedzenia Zarządu Powiatowego PSL w Oleśnie  wręczono odznaczenia PSL – Medal za Zasługi im. W.Witosa dla Kol. Henryka Nowaka oraz Złote Koniczynki dla Kolegów: Romana Nowaka i Jerzego Peciaka. Odznaczenia wręczył Prezes PSL – Stanisław Rakoczy.

Festynie z okazji Dnia Dziecka

1 czerwca
Wspaniała zabawa, wiele atrakcji i niespodzianek czekało na dzieciaki w Lasowicach Wielkich na festynie z okazji Dnia Dziecka zorganizowanym przez Zarząd Gminny PSL w ramach powiatowych obchodów Święta Ludowego. Oprócz występów klowna, malowania buziek, pieczenia kiełbasek były m.in pokazy członków OSP Lasowice Wielkie jak ratować ludzkie życie. W imprezie wziął także udział starosta kluczborski Piotr Pośpiech oraz wójt gminy Daniel Gagat.

Obchody Święta Ludowego

4 czerwca 2017 r.
Tegoroczne wojewódzkie obchody Święta Ludowego miały miejsce w Opolu.  Rozpoczęliśmy mszą św. w intencji Ojczyzny oraz działaczy i sympatyków PSL w Katedrze Opolskiej, którą odprawił biskup opolski Andrzej Czaja.  Pochodem, z pocztami sztandarowymi przemaszerowaliśmy pod Pomnik Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego na Placu Wolności oraz pod tablicę Mikołajczyka przy Filharmonii, gdzie złożyliśmy  kwiaty oraz został odczytany list Prezesa PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza. Msze św. z okazji Święta Ludowego odprawiano także w Brzegu i w Pakosławicach.

Dla Polskiego Stronnictwa Ludowego Święto Ludowe było zawsze świętem radości oraz dumy z naszego dziedzictwa i wartości narodowych a w szczególności wartości chrześcijańskich.  Ale jednocześnie debatą nad działaniami społeczno-gospodarczymi i politycznymi w kraju. „Trzeba przyłożyć rękę do pługa ojczystego i tak orać zagon polski, by nie zabrakło chleba dla nikogo na tej ziemi” – tak nauczał Polaków Prymas Polski Kardynał Tysiąclecia Stefa Wyszyński. Ten chleb przywołany w myśl wybitnego polskiego duchownego ma wymiar symboliczny. Oznacza bowiem pokarm ale też dobrą pracę i godziwą płacę, zgodę w rodzinach, bezpieczeństwo indywidualne i państwowe, jedność narodową oraz przestrzeń do rozwoju wspólnot samorządowych.

Opolskie powiatowo-grodzkie obchody Święta Ludowego

26 maja Opolskie powiatowo-grodzkie obchody Święta Ludowego licznie zgromadziły członków i sympatyków Ruchu Ludowego. Święto było okazją do wręczenia odznaczenia Złotej Koniczynki dla zasłużonych działaczy Kol. Janiny Łotysz z Opola i Kol. Józefa Plotnika z Luboszyc. Wspólna biesiada w miłej atmosferze nadała spotkaniu rodzinnego charakteru.