Opolscy działacze PSL przeciwko CETA.

CETA zagraża polskiemu rolnictwu – takie stanowisko zaprezentowali podczas konferencji prasowej w Opolu przedstawiciele Polskiego Stronnictwa Ludowego w regionie.
Ludowcy przedstawili przypuszczalne skutki wejścia w życie umowy handlowej z Kanadą, którą rząd PiS poparł na szczycie w Bratysławie.

- Stanowczo protestujemy przeciwko takim działaniom – mówi Stanisław Rakoczy, szef PSL na Opolszczyźnie.

- Po pierwsze, CETA znosi cła ochronne. Spowoduje to zalanie polskiego rynku przez amerykańską żywność, która jest znacznie tańsza ze względu na to, że nie ma tam wymogów jakościowych, a jeżeli są, to bardzo niskie. Oznacza to więc pewną śmierć dla polskiego rolnictwa – podkreśla Rakoczy.

Wiceprezes PSL w regionie Andrzej Butra zwraca szczególną uwagę na ryzyko zalania Polski żywnością genetycznie modyfikowaną.

- Gdy byłem wiceministrem rolnictwa, jako jeden z nielicznych krajów broniliśmy się przed możliwością sprowadzania takiej żywności – wspomina rozmowy ze Stanami Zjednoczonymi.

- Mimo naszego oporu, cały czas ówczesna opozycja, czyli Prawo i Sprawiedliwość, bezwzględnie atakowała nas, że wpuszczamy GMO na polski rynek i chcemy doprowadzić do eliminacji naturalnych, polskich, zdrowych roślin. Nie brano wtedy pod uwagę naszego skutecznego oporu, który spowodował, że nie doszło do podpisania tamtej umowy – zaznacza Butra.

Z kolei wicemarszałka regionu Antoniego Konopkę niepokoi brak konsultacji społecznych związanych z tą ważną umową handlową.

- Nie może być tak, że brakuje tutaj głosu obywateli przy braku jednocześnie informacji o skutkach tej umowy dla polskiej gospodarki, liczby miejsc pracy i sytuacji ekonomicznej rolników – podkreśla Konopka.

Inne negatywne skutki CETA, na które wskazuje PSL, to: likwidacja małych gospodarstw rolnych, problemy z eksportem, spowolnienie gospodarcze w kraju, a także bardzo duże wzmocnienie międzynarodowych korporacji.

Żródło