Zarząd Województwa Opolskiego przeznaczy milion złotych na przygotowanie dokumentacji potrzebnej do utworzenia kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Opolskim. Na konferencji prasowej o szczegółach informowali marszałek Andrzej Buła, wicemarszałek Roman Kolek i przewodniczący sejmiku województwa opolskiego Norbert Krajczy.

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczy na przedsięwzięcie 41,5 mln zł. Kolejne 8 mln, to wkład własny uczelni. My, jako Zarząd Województwa, podjęliśmy dziś uchwałę o przekazaniu z rezerwy inwestycyjnej 1 mln zł na przygotowanie dokumentacji. Ten milion może wydawać się kwotą niewielką, ale dla Uniwersytetu Opolskiego ten milion to poczucie bezpieczeństwa dla rozpoczęcia inwestycji – mówił marszałek Andrzej Buła.

Przewodniczący sejmiku województwa Norbert Krajczy dziękował za zaangażowanie zarządowi, sejmikowi i wojewodzie. Podkreślał również słuszność podjęcia uchwały: Gdyby dzisiejsza decyzja nie zapadła, mogłoby się okazać, że wsparcie z ministerstwa jest nierealne. Brakowało właśnie tego miliona złotych aby kierunek ruszył. Wiele rzeczy udało nam się w tej kadencji. Część osób nie wierzyła w uruchomienie bazy Lotniczego Pogotowia Ratunkowego na Opolszczyźnie, nie wierzono też w powstanie kierunku lekarskiego. A to tylko początek rzeczy, które będą realizowane.

Marszałek Roman Kolek informował, że kierunek planowo ruszy w roku akademickim 2017 – 2018. Zapewniał, że inwestycja jest bardzo ważna dla wielu podmiotów począwszy od Ministerstwa Zdrowia po Państwową Medyczną Wyższą Szkołę Zawodową w Opolu, która otworzy możliwości rozwoju naukowego dla lekarzy.

LINK

Kosiniak-Kamysz: część decyzji podjętych przez PiS, to czysta złośliwość wobec mojej partii.

Daliśmy premier Beacie Szydło kredyt zaufania, ale pierwsze 100 dni wystarczyło, żeby w całości go roztrwoniła. Okazało się, że nadmuchany przed wyborami balon obietnic pękł z hukiem i politycy PiS nie zamierzają dotrzymać słowa danego Polakom – w taki sposób Władysław Kosiniak-Kamysz ocenił pierwsze 100 dni rządu. Według prognozy prezesa PSL, “liczba niebezpiecznych eksperymentów” dokonywanych przez PiS na Polsce, z czasem będzie rosnąć. Mówiąc o pozycji PSL w Sejmie, Kosiniak-Kamysz stwierdził: “Część decyzji PiS wobec mojej partii to czysta złośliwość; z pewnością nie będziemy we wszystkim przyklaskiwać rządzącym”.

LINK

To był prawdziwy nokaut. W wyborach uzupełniających do Rady Miasta i Gminy Drobin kandydatka Polskiego Stronnictwa Ludowego, Renata Chrobocińska, pokonała przedstawicielkę PiS Hannę Kuźniewską uzyskując blisko 70 proc. poparcie. Ten wynik pokazuje, że tylko PSL może zatrzymać PiS.

W miniony weekend w Drobinie odbyły się wybory uzupełniające do Rady Miasta i Gminy Drobin. Startowały w nich dwie panie, pierwsza popierana przez PSL druga przez PiS. Dla lokalnych struktur PiS te wybory były bardzo ważne. Miały pokazać, że poparcie dla PiS jest nadal wysoki w regionie. Jarosław Kaczyński wysłał do pomocy w kampanii swojej kandydatce najważniejszych w regionie działaczy PiS. Do głosowania na przedstawicielkę rządzącej partii namawiali m.in. nowy wicedyrektor ARiMR, poseł na Sejm z PiS, oraz radna wojewódzka. Taką mobilizację partyjnych działaczy wysokiego szczebla w wyborach gminnych zazwyczaj się nie notuje. To tylko pokazuje jak bardzo zależało Jarosławowi Kaczyńskiemu na zwycięstwie.
Jednak nic z tego nie wyszło. Merytoryka, spokój i uznanie wśród mieszkańców jakim cieszy się kandydatka PSL Renata Chrobocińska, zwyciężyła nad nachalnym i naciągającym prawdę marketingiem obłudy proponowanym przez PiS. Wyborcy dali tej partii wyraźny sygnał, że nie dadzą się nabrać  na populistyczne zagrywki. PSL pokonał PiS stosunkiem 66 proc do 34 proc.

To dobry prognostyk przed nami wybory uzupełniające do Senatu RP na Podlasiu, które odbędą się 6 marca. Startuje w nich Mieczysław Bagiński z PSL, popierany także przez Platformę Obywatelską, Nowoczesną i lokalne komitety. Jego kontrkandydatką jest Anna Anders z PiS, która wcześniej walczyła bezskutecznie o mandat Senatora z Warszawy.