Adam Jarubas rozpoczął kampanię jako kandydat PSL w wyborach prezydenckich.

Najazd polityków, samorządowców, okolicznych mieszkańców i dziennikarzy w Nowym Korczynie. W towarzystwie około 2 tysięcy osób w sobotę Adam Jarubas oficjalnie rozpoczął kampanię jako kandydat Polskiego Stronnictwa Ludowego w wyborach prezydenckich.

- Rozpocząłem tę kampanię w mojej rodzinnej gminie, a nie w jakiejś bogatej sali, z telebimami czy konfetti. Tego tu nie ma. Tutaj są ludzie, tu jest Polska – mówił.

- Tutaj są ludzie. Tu jest Polska. Stąd najbliżej jest mi do wartości, które wyznaję. Stąd najbliżej jest mi do Polski, którą rozumiem jako swój obowiązek. Tutaj nauczyłem się kochać Polskę, tutaj odebrałem lekcję obywatelskości i pokory – mówił, a raz po raz przemówienie przerywała burza oklasków.

Adam Jarubas przedstawił zarys swojego programu wyborczego.

- Polska może być inna – przekonywał. – Ruch ludowy, z którego się wywodzę, może dać Polsce dobrą zmianę. Miejsce Polski, miejsce Polaków jest tutaj – w kraju, a nie na zmywaku w Anglii czy na budowie w Niemczech.

Jarubas przedstawił swoje pomysły na walkę z kryzysem demograficznym. Za największe wyzwanie – “stworzenie dobrej przestrzeni do rozwoju”.

- Pierwszy punkt to stworzenie systemu zachęt, udogodnień, ułatwień w obszarze prawa gospodarczego, polityki finansowej, prawa podatkowego. Tak aby ludzie, którzy nie widzieli tu przed laty perspektyw dla siebie, chcieli wrócić – powiedział.

Za kluczową uznał politykę prorodzinną i wspieranie dzietności. Mówił też o odpowiedniej polityce w obszarze repatriacji.

- Jesteśmy to winni tym ludziom, którzy mieszkają za wschodnią granicą, przecież nie z własnej woli. I tym, którzy tego będą chcieli, państwo powinno zabezpieczyć możliwość powrotu – stwierdził w swoim wystąpieniu.

Odnosząc się do sytuacji międzynarodowej oświadczył, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej powinien prowadzić politykę propolską.

- Pojawiają się pytania, czy polska polityka jest bardziej proamerykańska, proniemiecka, antyrosyjska, antyukraińska. Chcę stanowczo powiedzieć, że jako przyszły prezydent będę prowadził politykę propolską – rzekł zdecydowanym tonem.

Przekonywał, że Polska powinna współdecydować o tym, jak będzie rozwijać się sytuacja w tej części Europy.

- Musimy wzmocnić potencjał polskiej obronności – liczbę żołnierzy pod bronią, doposażenie w sprzęt – stwierdził. Podkreślał też, że polska armia powinna się doposażać w oparciu o polskie fabryki.  - W Świętokrzyskiem mamy taką fabrykę.

Nawiązując do sytuacji politycznej w kraju powiedział:

– Chcę zakończyć wojnę polsko-polską. Jałową, bezproduktywną wojnę PO i PiS. Jako przyszły prezydent Rzeczpospolitej będę prowadził politykę propolską.

Razem – wybieramy przyszłość! - wezwał Polaków kończąc swoje wystąpienie.

Relacja z inauguracji kampanii prezydenckiej Nowy Korczyn 2015

żródło :   psl.pl

Noworoczne spotkanie organizacji PSL w Praszce.

Z okazji rozpoczęcia nowego roku opolskie struktury PSL w Praszce zorganizowały spotkanie, w którym uczestniczyli członkowie gminnych struktur a także zaproszeni goście: przedstawiciele struktur powiatowych i wojewódzkich z Prezesem Stanisławem Rakoczym na czele oraz kandydujący z list PSL w wyborach samorządowych 2014. Gospodarz spotkania – kol. Czesław Widera przywitał gości i złożył życzenia noworoczne. Przemawiąjący do zebranych Prezes Rakoczy omówił wyniki kampanii samorządowej , szczególną uwagę poświęcając sytuacji jaka powstała po wyborach do rady powiatu oleskiego. Osiągnęliśmy wielki sukces jako organizacja – aż pięciu radnych w powiecie, jednak nie tworzymy koalicji współrządzącej.  Prezes Stanisław Rakoczy wręczył kandydującym listy gratulacyjne podpisane przez Kol. Janusza Piechocińskiego –Prezesa PSL. Dalszą część spotkania stanowiła otwarta dyskusja nad sytuacja społeczno-gospodarcza i polityczna w powiecie a także strategia przyszłych wyborów parlamentarnych. Spotkania o podobnych charakterze odbywają się także w innych powiatach naszego województwa.