Święto Wojska Polskiego

W dniu 15 sierpnia 2014 r.- święto Wojska Polskiego, podczas uroczystych obchodów 94.rocznicy Bitwy Warszawskiej zostało podpisane porozumienie o współpracy Związku Żołnierzy Batalionów Chłopskich w Opolu ze Związkiem Żołnierzy Wojska Polskiego
w Opolu. Nastąpiło również przekazanie Sztandaru Opolskiego Związku Żołnierzy Batalionów Chłopskich “Żywią i Bronią” do Muzeum Wojska Polskiego X Brygady Logistycznej w Opolu oraz także symboliczne przekazanie nowego sztandaru “Stowarzyszeniu Pamięci  o Żołnierzach BCh oraz Zbrojnym Ruchu Ludowym w latach 1939-45″ pod patronatem PSL. Sztandar przekazał obecny na  obchodach Podsekretarz Stanu
w MSW Stanisław Rakoczy. Jubileusz był również okazją do wręczenia odznaczeń Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej i aktów mianowani, wśród odznaczonych   wicewojewoda opolski Antoni Jastrzembski.
Uroczystości rozpoczęto mszą św. w Katedrze Opolskiej,  sporą atrakcją był piknik wojskowy na Palcu Wolności.