Jerzy Buzek honorowym obywatelem Opolszczyzny.

25 października w trakcie uroczystej sesji sejmiku były premier i były przewodniczący Parlamentu Europejskiego prof. Jerzy Buzek, przyjął tytuł Honorowego Obywatela Województwa Opolskiego, przyznany w tej kadencji po raz pierwszy,
a osiemnasty od początku funkcjonowania samorządu województwa.

W uzasadnieniu nadania tytułu przewodniczący opolskiego sejmiku Bogusław Wierdak podkreślał związki prof. Buzka
z Opolszczyzną. Przede wszystkim fakt, iż wykładał on na Politechnice Opolskiej, a w 2006 r. został pierwszym doktorem honoris causa tej uczelni. “To człowiek wielce utytułowany na niwie naukowej i politycznej, który okazywał nam wielkie wsparcie i zawsze chętnie do nas wracał” – powiedział Wierdak.

W uroczystej sesji sejmiku wzięli udział m.in. parlamentarzyści opolscy a także podsekretarz stanu w MSW, Prezes ZW PSL
w Opolu – Kol. Stanisław Rakoczy.

Kongres Turystyczny pn. „Wielokulturowość w Turystyce” 24-25.10.2013 r. w Nyskim Domu Kultury

Już od dziesięciu lat Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna wspiera promocję województwa opolskiego na rynkach krajowych i zagranicznych. Przypadający w tym roku jubileusz był doskonałą okazją, aby podsumować całą pracę, jaką wkłada Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna w kreowanie pozytywnego i atrakcyjnego wizerunku Regionu.

Na zaproszenie Prezesa Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Kol.  Stanisława Rakoczego ( wiceminister MSW, Prezes ZW PSL w Opolu), na Kongresie zjawili się m.in.: podsekretarz staniu w Ministerstwie Sportu i Turystyki – Kol. Katarzyna Sobierajska, opolscy przedstawiciele Parlamentu, władz wojewódzkich i samorządowych ( mi.in. Kol. Antoni Jastrzemsbki – wicewojewoda opolski), przedstawiciele wielu stowarzyszeń i organizacji związanych z turystyką i promocją naszego regionu.

Jubileusz Zespołu Poselskiego Strażaków

w 20 r0cznicę powołania Zespołu Poselskiego Strażaków zorganizowano w Sejmie konferencję poświęconą roli Ochotniczych Straży Pożarnych w działaniach ratowniczych i systemie ochrony ludności.

Otwierając konferencję marszałek Sejmu Ewa Kopacz podkreśliła rolę druhów OSP oraz aktywność posłów – członków Zespołu.

Pierwszą przewodniczącą Zespołu była poseł Krystyna Ozga (PSL). Aktualnie Zespół liczy 112 posłów, a jego przewodniczącą jest poseł Krystyna Skowrońska (PO).

Na uroczystą konferencję w Sejmie przybyli goście: Minister Spraw Wewnętrznych Bartłomiej Sienkiewicz, Prezes Zarządu Głównego OSP Waldemar Pawlak, Komendant Główny PSP gen. Wiesław Leśniakiewicz, wiceminister Spraw Wewnętrznych Stanisław Rakoczy oraz posłowie – członkowie Zespołu, w tym członek założyciel poseł Mirosław Pawlak (PSL).

JUBILEUSZOWY TURNIEJ ŻUŻLOWY – MISTRZ ŚWIATA JERZY SZCZAKIEL ZAPRASZA NA OPOLSZCZYZNĘ.

W tym roku mija 40 lat od dnia kiedy Jerzy Szczakiel, wychowanek Kolejarza Opole sięgnął po złoto w Indywidualnych Mistrzostwach Świata na żużlu. Dnia 2 września 1973r. do Chorzowa przybyli najlepsi na świecie zawodnicy z Ivanem Maugerem na czele. Polskę reprezentował m.in. Jerzy Szczakiel z Opola. Niewielu wierzyło wtedy, że po tytuł Mistrza Świata może sięgnąć 24-letni Opolanin . Po emocjonujących zawodach, które oglądało ponad 100 tys. kibiców pierwszy w historii Polski tytuł Indywidualnego Mistrza Świata na żużlu zdobył własnie Jerzy Szczakiel. Na kolejny tytuł Polska musiała czekać 37 lat , kiedy to sukces ten powtórzył Tomasz Gollob. Z tej okazji, aby uhonorować i przypomnieć postać Jerzego Szczakiela, Klub Żużlowy Kolejarz Opole pod patronatem Marszałka Województwa, Prezydenta Miasta Opola oraz Starosty Powiatu Opolskiego organizuje w dniu 13.10.2013r. o godz.14.00 w Opolu Jubileuszowy Turniej Żużlowy – Mistrz Świata Jerzy Szczakiel zaprasza na Opolszczyznę. Współorganizatorem turnieju jest nasz Kolega Grzegorz Sawicki – Wiceprzewodniczący Sejmiku Woj. Opolskiego, Prezes Zarządu Miejskiego PSL w Opolu. Tym razem na opolskim torze żużlowym na zaproszenie Jerzego Szczakiela ścigać się będą najlepsi juniorzy z całej Europy. Organizatorzy przygotowali w związku z tym wydarzeniem wiele atrakcji nie tylko sportowych m.in. Mistrz Jerzy Szczakiel będzie podpisywał okolicznościowe programy zawodów przygotowane specjalnie na tę okazję.