Obchody Święta Ludowego

Od ponad 117 lat Polskie Stronnictwo Ludowe jest aktywnym uczestnikiem życia politycznego, społecznego i gospodarczego. Tożsamość Stronnictwa ukształtowała polska kultura, historia i chrześcijańskie dziedzictwo. Historia obchodów Święta Ludowego sięga początku wieku XX, a dokładnie roku 1904. Początkowo obchodzono je w rocznicę bitwy pod Racławicami. W roku 1926 na I Kongresie Tworzącego się Stronnictwa Chłopskiego podjęto uchwałę o czczeniu święta ludowego
w dzień Zesłania Ducha Świętego (Zielone Świątki),  wtedy też ustalono że odznaką partyjną tego Stronnictwa będzie czterolistna koniczynka. Dokonanie się zjednoczenia istniejących partii chłopskich na Kongresie w 1931 roku w jedno wspólne Stronnictwo Ludowe spowodowało przejęcie dotychczasowych tradycji ludowych i ich prawne usankcjonowanie. Dotyczyło to także uznania Zielonych Świątek jako Święta Ludowego. Od tego czasu weszło ono do stałego kanonu symboli Ruchu Ludowego.

Uroczyście obchodzone Święto Ludowe wzmacnia i jednoczy Ruch Ludowy. W tym roku
świętowaliśmy  w Jakubowicach na ziemi byczyńskiej. Wojewódzkie Święto Ludowe zgromadziło nie tylko działaczy ale i sympatyków PSL, przedstawicieli władz wojewódzkich i samorządowych, mieszkańców okolic. Obchodziliśmy tę uroczystość  razem ze strażakami jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej z Jakubowic, którzy w tym dniu świętowali 65-lecie istnienia swojej jednostki a także nadanie sztandaru i otwarcie nowo wybudowanej
w czynie społecznym remizy strażackiej.

Święto Ludowe jest najlepszą okazją do wyróżnienia i docenienia pracy na rzecz Ruchu Ludowego, wsi i rolnictwa.   Za aktywną działalność w organizacjach politycznych
i społecznych, za osiągnięcia w umacnianiu jakości i rozwoju Ruchu Ludowego oraz działalności
w samorządzie, na polu zawodowym i  kulturalno – oświatowym  Polskie Stronnictwo Ludowe przyznało odznaczenia działaczom PSL: Medal Pamiątkowy za Zasługi dla Ruchu Ludowego im. Wincentego Witosa oraz  Odznakę Złotej Koniczynki.

Decyzją Kapituły Naczelnego Komitetu Wykonawczego PSL, z rąk Prezesa Stanisława Rakoczego  medal im. Wincentego Witosa otrzymali:

- Kol. Katarzyna Kownacka     z powiatu głubczyckiego

- Kol. Janusz Łaskawski             z powiatu kluczborskiego

-Kol.  Stanisław Warzecha       z powiatu kluczborskiego

Decyzją Kapituły Naczelnego Komitetu Wykonawczego Polskiego Stronnictwa Ludowego Odznakę Złotej Koniczynki otrzymali:

- Kol. Józef Chmielowski           z powiatu kluczborskiego

- Kol. Piotr Gierak                      z powiatu oleskiego

- Kol. Tadeusz Jonczyk               z powiatu oleskiego

- Kol. Wioletta Kardas               z powiatu kluczborskiego

- Kol. Mirosław Wańko             z powiatu opolskiego

Gratulujemy.

Trwający do wieczora festyn ludowy i towarzyszące mu atrakcje był wspaniałą okazją do wspólnego biesiadowania i celebrowania tak uroczystego dnia.

foto. Magdalena SIkorska

13. Międzynarodowe Targi Turystyki „ W Stronę Słońca”

13. Międzynarodowe Targi Turystyki „ W Stronę Słońca” w Opolu przyciągnęły tłumy zainteresowanych. To miejsce spotkań branży turystycznej z różnych regionów polski a także
z zagranicy. W tym roku krajem przewodnim była Dominikana a polskim regionem wiodącym „Beskidzka 5‘’. Na targach można zapoznać się z ofertami turystycznymi, spotkać  z podróżnikami, spróbować regionalnych potraw  a także obejrzeć bogaty program artystyczny. 13. Targi Turystyczne otwierał Stanisław Rakoczy – Prezes Opolskiej Organizacji Turystycznej w Opolu, wiceminister MSW Prezes ZW PSL w Opolu. Prezes wizytował stoiska targów, próbował regionalnych specjałów i miał okazję zapoznać się z  ciekawymi ofertami branżowymi.

Wojewódzkie Święto Ludowe w Jakubowicach

Opolskie VIP-y zagrały w ‘Zemście’ na cel charytatywny…

Znani Opolanie, m.in. wojewoda, marszałek i rektor uniwersytetu – wystąpili w sobotę w Teatrze Kochanowskiego w “Zemście” Fredry. To przedsięwzięcie Lions Club Opole na rzecz dzieci niewidomych.

- Lions Club od lat pomaga dzieciom. Tym razem postanowiliśmy wspomóc dzieci niewidome i niedowidzące – powiedział aktor Andrzej Czernik, prezydent Lions Club Opole i zarazem reżyser przedstawienia.
W charytatywnej “Zemście” zagrali opolscy notable: wojewoda Ryszard Wilczyński (Rejent), marszałek województwa Józef Sebesta (Cześnik), wiceprzewodnicząca Rady Miasta Opola Violetta Porowska (Klara), europosłanka Danuta Jazłowiecka (Podstolina), poseł Tomasz Garbowski (Wacław), rektor UO, prof. Stanisław Nicieja (Papkin), poseł Ryszard Galla (Dyndalski), wiceminister spraw wewnętrznych Stanisław Rakoczy (Śmigalski), prezes Górażdży Cement S.A Andrzej Balcerek (Murarz I), wiceprezydent Opola Krzysztof Kawałko (Murarz II).

Przedstawienie udało się znakomicie, publiczność biła brawo po każdej celnej kwestii, a na koniec nagrodziła niecodziennych wykonawców owacją na stojąco.

Po spektaklu odbyła się aukcja cegieł z muru z “Zemsty” oraz obrazów opolskich artystów. Przyniosła ona ponad 17 tys. zł wpływów.

W sumie z całego przedsięwzięcia udało się zebrać co najmniej 35 tysięcy zł, które przeznaczone zostaną przede wszystkim na zakup maszyn braillowskich do opolskiego ośrodka rehabilitacji niewidomych “Integra”.

Jedna maszyna braillowska, która jest podstawą w edukacji dzieci niewidomych, kosztuje 2300 zł.

nto.pl