Jubileuszu 10-lecia Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Opolu

24 kwietnia 2013 r.

Konferencją pt. „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”
w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Opolskiego rozpoczęto obchody jubileuszu 10-lecia Oddziału Terenowego ARR w Opolu. Organizatorami przedsięwzięcia była Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu przy współpracy z  Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego.

.

Spotkanie poprowadziła Kol.  Agnieszka Zagola – Dyrektor Opolskiego Oddziału Terenowego ( PSL), a uroczystego otwarcia konferencji dokonali Wicemarszałek Województwa Opolskiego – Pan Roman Kolek oraz Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego – Pan ndrzej Łuszczewski.

Konferencja skierowana była do dyrektorów placówek oświatowych
z terenu województwa opolskiego, a także realizatorów
programów „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole”.  Głównym celem  takich programów jest zwiększenie wiedzy społecznej na temat nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży a także dążenie do pozytywnych zmian. Wśród przybyłych gości nie zabrakło także  przedstawicieli zdrowia, oświaty i  instytucji rolniczych, m.in.:  Kol. Jan Krzesiński – dyrektor KRUS w Opolu, Kol. Tomasz Białaszczyk – dyrektor ARiMR w Opolu, Kol. Izabela Kik-Szewczyk – dyrektor WIORIN w Opolu,
Kol. Andrzej Butra – dyrektor ANR
w Opolu.

Dyrektor placówki, Kol. Agnieszka Zagola przedstawiła najważniejsze działania i osiągnięcia Oddziału Terenowego ARR w Opolu realizowane
w ciągu 10 lat .
Zadbano, aby jubileusz wzbogaciły referaty specjalistów w dziedzinie żywności, żywienia, medycyny, postaw prozdrowotnych, z którym współpracuje ARR, m.in.: „Szklanka mleka w szkole – gwarancją zdrowia seniora”, prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego
w Poznaniu, „Dieta naszych dzieci – czego nie znajdziemy w piramidzie żywienia”, mgr Joanna Gruszka – dietetyk kliniczny z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego w Opolu „DIETA PLUS”, „Ryby w diecie dzieci
i młodzieży z terenu Opolszczyzny”, Pan Jakub Roszuk – Prezes LGR „Opolszczyzna”. „Dobre praktyki z Agencją Rynku Rolnego” przedstawiła Pani Aurelia Stępień Dyrektor Wydziału Wspomagania i Strategii Edukacyjnej
z Kuratorium Oświaty w Opolu, natomiast podsumowania dotychczasowej realizacji programów „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole” dokonała Pani Beata Sulima z Biura Wspierania Konsumpcji ARR w Warszawie.

Podczas konferencji można było dokonać degustacji produktów dostawców zarejestrowanych w programach „Szklanka mleka” oraz „Owoce
w szkole”. Dzieci z Przedszkola Publicznego nr 25 w Opolu wystawiły swoje prace plastyczne nt. walki z otyłością a także uświetniły spotkanie programem artystycznym.

TOMASZ JĘDRZEJCZAK – SEKRETARZ STANU W KANCELARII PREZESA RADY MINISTRÓW – Z WIZYTĄ NA OPOLSZCZYŹNIE.

W piątek 19 kwietnia gościliśmy na Opolszczyźnie Kol. Tomasza Jędrzejczaka- Sekretarza Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Jednym z punktów programu pobytu ministra była lekcja wiedzy o społeczeństwie dla licealistów w I Liceum Ogólnokształcącym

im. H. Sienkiewicza w Kędzierzynie –Koźlu.  Minister przybliżył przyszłym maturzystom funkcjonowanie systemu administracji rządowej ale też przeprowadził krótki wykład
o autoprezentacji, na podstawie własnych osiągnięć przekonywał uczniów, by bardziej uwierzyli w siebie i w swoje marzenia, by w późniejszych latach potrafili umiejętnie przekonać do siebie potencjalnych pracodawców.
Oprócz wykładu dla licealistów oraz wywiadów dla regionalnych mediów, minister odwiedził stocznię “DAMEN” w Koźlu-Rogach, a także spotkał się z samorządowcami i członkami
oraz sympatykami PSL. Uczestnicy spotkania mieli możliwość skorzystania ze szkolenia
w zakresie wykorzystania technik informatycznych, autopromocji i prowadzenia kampanii wyborczych, które przygotowało Koło Marketingu Politycznego i PR PSL.

Wspólna Polityka Rolna na lata 2014-2020 r.

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami dotyczącymi Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014 -2020 r.

Biuletyn-04.04.2013