Janusz Piechociński na Opolszczyźnie.

W sobotę 16 marca gościem opolskiej organizacji PSL był Wicepremier, Minister Gospodarki, Prezes PSL – Janusz Piechociński. Swoją wizytę Premier rozpoczął od konferencji prasowej , na której zapowiedział utworzenie specjalnej opolsko-wałbrzyskiej strefy ekonomicznej. Spotkanie ze studentami na Politechnice Opolskiej miało charakter wykładu. Premier odwiedził także przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „Mochnik” w Opolu – lidera branży szklarskiej. Prezes PSL spotkał się także z aktywem partii województwa opolskiego. Spotkanie miało miejsce w siedzibie PSL w Opolu . Prezes Piechociński poruszył bardzo wiele ważnych dla partii tematów, zarówno dotyczących spraw gospodarczo – społecznych naszego regionu jak i polityki wewnętrznej PSL, przygotowań do przyszłych wyborów do Parlamentu Europejskiego i samorządowych.

Konferencja pt. „Oblicza kobiet”.

W dniu 15 marca 2013 roku o godz.13.00 w nyskim Muzeum odbędzie się konferencja pt. „Oblicza kobiet”.

Program konferencji:

- Małgorzata Radziewicz – Dyrektor Muzeum w Nysie -  prezentacja multimedialna „…być kobietą. Kobiecość wieloraka”.
- Teresa Karol – Radna Województwa Opolskiego – wykład pt. „Kobieta w polityce”.
- Irena Kłakowicz – Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie” – wykład pt. „Kobieta w rodzinie i biznesie”.

W konferencji uczestniczyć będą m.in. Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych Stanisław Rakoczy, Wicewojewoda Opolski Antoni Jastrzembski,  przedstawiciele władz powiatowych i gminnych powiatu nyskiego. Organizatorem konferencji jest Zarząd Wojewódzki  PSL.

Rzecznik Prasowy

Edyta Bednarska-Kolbiarz
rzecznik@powiat.nysa.pl

PSL buduje nowe centrum, wbrew polityce opartej na konfliktach i personaliach

PSL buduje ofertę nowego centrum, na przekór polityce opartej na personaliach i konfliktach – powiedział prezes PSL Janusz Piechociński na posiedzeniu Rady Naczelnej PSL, które miało miejsce 2 marca 2013 r . w Warszawie.

- Jesteśmy środowiskiem centrum. Stąd chcemy pokazać, że na tle radykalizującej się Europy, radykalizującej się także debaty publicznej w Polsce, radykalizującej się polityki opartej na personaliach i konfliktach, PSL konsekwentnie zaprasza do debaty, a także buduje z zaprzyjaźnionymi ludźmi i środowiskami ofertę nowego centrum - oświadczył lider ludowców.

Oprócz zaangażowania w rozmowy ze środowiskiem PJN, Polskie Stronnictwo Ludowe chce podjąć rozmowy także ze Stronnictwem Demokratycznym i z Unią Pracy. – W procesie odnowy wiarygodności polskiej polityki jest miejsce dla każdego – ocenił prezes PSL.

W przemówieniu otwierającym posiedzenie Rady uznał, że po sukcesie w Brukseli polska polityka zajęła się personaliami.

- Zapominają i po lewej, i po prawej stronie, że jest normalne życie – zauważył. Zaznaczył tym samym, że w ramach kompromisu na unijnym szczycie jest usatysfakcjonowany tym, że cele PSL zostały spełnione. Według prezesa Janusza Piechocińskiego w perspektywie budżetowej „najważniejsze jest podtrzymanie trwałego wzrostu, innowacyjności gospodarki, innowacyjności społeczeństwa i modernizacji przestrzeni publicznej”.

Zdaniem wicepremiera w parlamencie europejskim potrzebna jest  jedność wokół rozstrzygnięć szczytu.  – Aby szansa, jak się stworzyła, nie została zmarnowana – wyjaśnił.

Polska utraciła przewagę, z którą wchodziła do UE. Jak wyjaśniał – wynikała ona – z mniejszych kosztów pracy, mniejszych kosztów energii, niższych podatków. Dziś najważniejszą przewagą Polski jest szeroko pojęty kapitał ludzki.

Za innowacyjną gospodarką musi iść innowacyjny obywatel, który rozumie, że nie da się zamknąć naszej przestrzeni w próżni politycznej i gospodarczej.

- Ten czas już minął, a skala umiędzynarodowienia polskiej gospodarki rośnie w sposób dramatyczny. Z jednej strony to wielka szansa, ale z drugiej strony dla tych, którzy nie będą nadążać za tymi procesami, to także wielkie zagrożenie – przekonywał prezes PSL.

Nawiązując do dyskusji na temat związków partnerskich lider ludowców powiedział, że nie ma alternatywy dla małżeństwa i rodziny. – Nie ma alternatywy dla tego, co sprawdziło się przez lata i przez wieki jest uświęcone nie tylko tradycją, ale i dwudziestowiecznym prawem cywilnym – zauważył. Dodał, że jest szansa wprowadzenia zmian w ramach prawa cywilnego, ale jednocześnie “nie wolno naruszać materii konstytucyjnej i wzniecać wokół tych spraw dodatkowych emocji”.

Debata PSL i PJN