XI KONGRES POSLKIEGO STRONNICTWA LUDOWEGO

17 listopada 2012 r., w Pruszkowie pod Warszawą  obradował XI Kongres PSL. Województwo opolskie reprezentowała 33 osobowa delegacja. Na Kongresie zostały wręczone odznaczenia dla Zasłużowych dla Ruchu Ludowego: Kol. Anna Lipczak i Kol. Antoni Jastrzembski otrzymali Medal za Zasługi dla Rychu Ludowego im. Wincentego Witosa .

Kongres w demokratycznych wyborach wybrał Prezesa. Nowym szefem partii został Kol. Janusz Piechociński, Poseł na Sejm RP.

11 listopada 2012 r. Święto Niepodległości

Miejskie obchody 94. Rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości rozpoczęły się uroczystą Maszą św. w intencji Ojczyzny w Katedrze Opolskiej. Następnie orszak złożony z licznych pocztów sztandarowych przemaszerował na Plac Wolności pod Pomnik Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego. Uroczyste obchody święta na placu Wolności zaczęły się od odśpiewania hymnu państwowego, a także apelu poległych. Wysłuchano przemówień : wojewody opolskiego, wicemarszałka oraz prezydenta miasta Opola. Kwiaty pod pomnikiem składały nie tylko oficjalne delegacje, dołączyło także wielu mieszkańców Opola. Częścią uroczystości były także polonez odtańczony w tradycyjnych strojach przed pomnikiem, a także występy muzyczne w amfiteatrze oraz wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych.  Opolskie PSL , jak co roku licznie wziął udział
w uroczystościach. W poczcie sztandarowym mieli zaszczyt stanąć : Kol. Lidia Ciepielowska, Kol. Józef Plotnik i Kol. Łukasz Polewiak. Oficjalna delegację tworzyli: Kol. Grzegorz Sawicki – Prezes ZM PSL
w Opolu, Kol. Jan Krzesiński – Prezes ZMG PSL w Niemodlinie, Kol. Janusz Turek, Kol. Krzysztof Pieroń oraz Kol. Henryk Giziński – Prezes Honorowy ZP PSL w Opolu.