XI Kongres Polskiego Stronnictwa Ludowego

Na FB jest już profil XI Kongresu PSL. Zapraszam do wizytowania tego profilu. Można też znaleźć nas na twitterze pod adresem : www.twitter.com/XI_Kongres_PSL. Zdjęcia z Kongresu będzie można znaleźć na flickerze na www.flickr.com/photos/kongres_psl.

Stanisław Rakoczy ponownie szefem opolskiego PSL

5 października 2012 r. w Opolu odbył się Wojewódzki Zjazd Sprawozdawczo-Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Podczas zjazdu na kolejną kadencję Prezesem Zarządu Wojewódzkiego został wybrany Stanisław Rakoczy – były poseł PSL, obecnie podsekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych.

Rakoczy miał dwóch kontrkandydatów, którzy wśród ponad stu delegatów zdobyli zaledwie kilkanaście głosów. Podczas głosowania ze 121 delegatów na Stanisława Rakoczego głos oddało 102. Kontrkandydatami Stanisława Rakoczego do fotela prezesa Zarządu Wojewódzkiego PSL podczas dzisiejszych wyborów w Opolu byli Józef Małek (były wójt Branic, a obecnie dyrektor ARIMR-u w Głubczycach) oraz Eugeniusz Mielczarek (przedsiębiorca, radny powiatu oleskiego i szef PSL w Dobrodzieniu).

Po wyborze Stanisław Rakoczy stwierdził, że zajmowanie funkcji prezesa zarządu wojewódzkiego PSL, choćby przez wzgląd na dużą ilość obowiązków to zadanie niełatwe. “Ale mnie to rajcuje, dlatego kandydowałem” – dodał. “Wydaje mi się, że umiem to robić i wychodzi mi to dobrze, skoro koledzy wybierają mnie na stanowisko prezesa PSL w regionie już po raz trzeci” – dodał na koniec prezes opolskiego PSL