“Opolszczyzna strażakami ochotnikami stoi”

Waldemar Pawlak, wicepremier i minister gospodarki był gościem Wojewódzkiego Zjazdu Związku Ochotniczych Straży Pożarnych. Podczas uroczystości w Górażdżach wicepremier Pawlak, który jest zarazem prezesem Zarządu Głównego Związku OSP RP, wręczył odznaczenia za zasługi dla ochotniczego pożarnictwa za służbę w walce z żywiołami.

Wicepremier Waldemar Pawlak (w środku) był gościem Wojewódzkiego Zjazdu Związku Ochotniczej Straży PożarnejWicepremier Waldemar Pawlak (w środku) był gościem Wojewódzkiego Zjazdu Związku Ochotniczej Straży Pożarnej © (fot. Adam Wołek / AFRO)- Opolszczyzna strażakami ochotnikami stoi – podkreśla Waldemar Pawlak.

- Strażacy borykają się z wieloma problemami m.in. przestarzałym sprzętem czy brakiem dodatków do emerytury za służbę społeczeństwu – mówi Rafał Neugebauer z OSP Wołczyn.

- W 1998 roku niewiele brakowało, by wywalczyć takie przywileje dla strażaków ochotników – dodaje wicepremier Pawlak.

W Sejmie działa zespół posłów – strażaków, który zajmuje się m.in. sprawą dodatków emerytalnych dla ochotników. Do tego zespołu należy jako jeden z przedstawicieli opolskich parlamentarzystów poseł Ryszard Galla.

radio opole

Piknik rodzinny na A2 – Święto Ludowe 27.05.2012r

Uczestnicy Święta Ludowego, Szanowni Państwo, Szanowne Koleżanki i Koledzy Niech Święto Ludowe, obchodzone w dzień Zesłania Ducha Świętego, jednoczy kolejne pokolenia Polaków, aby było świętem rodzinnym, sąsiedzkim i autentycznym polskim świętem solidarności społecznej. Niech gromadzi różne środowiska i zasypuje podziały, tak aby Polska była rodziną rodzin. Spotkajmy się w tym dniu razem – rodziny, przyjaciele, znajomi. Spotkajmy się w każdej miejscowości na majówce. Bądźmy dla siebie lepsi i otwarci wobec wszystkich ludzi dobrej woli, którzy służą polskiej racji stanu, Polsce. Przekazuję wszystkim serdeczne życzenia zdrowia oraz wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym. Niech dobrych dni i zdarzeń będzie jak najwięcej. Szanowni Państwo, Drogie Koleżanki i Koledzy PSL jest potrzebne ludziom, potrzebne Polsce. Razem stanowimy siłę zdolną do wprowadzania pozytywnych zmian w kraju i zapewnienia lepszej przyszłości społeczeństwu. Tę siłę i wspólnotę tworzy każdy z Was. Chlubimy się naszą historią i tradycją. Naszymi wartościami ludowymi, chrześcijańskimi i narodowymi. Jednak autentyczną wielkość pragniemy budować poprzez służenie ludziom, szacunek dla ludzi i dzielenie się z ludźmi. Bo człowiek jest najważniejszy. Czynimy wszystko, żeby tworzyć lepszą przyszłość. Aby polskie rodziny miały warunki do godnego życia. A miejsca pracy były dla każdego, tak by pracujący godziwie zarabiali, a emerytura dawała satysfakcję. Pragniemy aby dostęp do opieki zdrowotnej posiadali wszyscy, także najbiedniejsi pacjenci. Tu konieczny jest większy wysiłek aby poprawić ochronę zdrowia. Dbamy o uczniów, studentów aby każdy wygrywał, kto chce się uczyć w Polsce. Uznajemy prawo każdego człowieka, każdej polskiej rodziny – nie tylko do marzeń o lepszej Polsce, ale także do życia w lepszej i sprawiedliwszej Polsce. Przedstawiciele PSL w Rządzie, w Sejmie i Senacie oraz w samorządach dokładają wszelkich starań, aby prawo służyło ludziom. Przykładem tego jest wielka batalia o jak najkorzystniejszą dla Polaków reformę emerytalną. PSL wywalczyło ważne elementy społeczne, czyniąc reformę zdecydowanie bardziej przyjazną ludziom. Dzięki naszym działaniom pojawiła się m. in. możliwość wcześniejszego przejścia na emeryturę przez kobiety i mężczyzn. A co istotne, doszło jeszcze wsparcie dla matek zarówno na wsi jak i w mieście, które nie miały takiej pomocy. Nie pogorszy się też sytuacja rolników w najbliższych latach. Dlatego apelujemy do całego polskiego społeczeństwa o wspólną aktywność na miarę XXI wieku . Apelujemy też do wszystkich sił politycznych w kraju o współpracę i pojednanie narodowe. Sta­raj­my się tak postępo­wać i tak żyć, by ni­komu w naszej Oj­czyźnie nie brakło dachu nad głową i chle­ba na sto­le, by nikt nie czuł się sa­mot­ny, po­zos­ta­wiony bez opieki. Dla dobra Polski i jej wszystkich mieszkańców – działajmy jeden z drugim, a nie jeden przeciw drugiemu. Tylko wspólnie zdołamy wykorzystać szanse, i uniknąć zagrożeń, jakie niesie współczesny świat. W Święto Ludowe głęboki szacunek oddajemy wszystkim. Odnawiamy przyrzeczenie służenia naszą codzienną pracą wszystkim grupom społecznym i zawodowym w Polsce. Tak aby Polska była rodziną rodzin. Waldemar Pawlak Prezes PSL Wicepremier Rządu RP