Wojewódzkie obchody Dnia Kobiet 2012 r.

Kilkadziesiąt osób uczestniczyło w organizowanych tradycyjnie przez ZW PSL wojewódzkich obchodach Dnia Kobiet. Życzenia licznie przybyłym solenizantkom złożył Prezes Zarządu Wojewódzkiego, podsekretarz stanu MSW Kol. Stanisław Rakoczy.

Oprócz symbolicznego kwiatka było smaczne polskie jabłko dla każdej Pani. Nie zabrakło równie symbolicznego na Śląsku Opolskim słodkiego kołacza. Nasz przedstawiciel w rządzie przedstawił uczestnikom spotkania różne aspekty działań koalicji, także pod kątem popieranej przez PSL wersji wcześniejszego przechodzenia na emeryturę matek wychowujących dzieci, jednak główny nacisk położono na uhonorowanie naszych wspaniałych działaczek i sympatyczek.

Wśród gości nie zabrakło naszych regionalnych polityków – Wicewojewody Kol. Antoniego Jastrzembskiego oraz  członka Zarządu Województwa Opolskiego Kol. Antoniego Konopki .

W piątek 24 lutego na zaproszenie Starostwa Powiatowego w Nysie przybył na Opolszczyznę podsekretarz stanu w MSW Stanisław Rakoczy ( PSL ). W nyskim muzeum odbyło się spotkanie
w którym uczestniczyli m.in. wicewojewoda opolski Antoni Jastrzembski ( PSL), członek Zarządu województwa  Antoni Konopka ( PSL ), władze powiatu, burmistrz Nysy, wójt gminy Skoroszyce Alina Baran ( PSL), wójt gminy Łambinowice Tomasz Karpiński ( PSL), przedstawiciele OSP powiatu nyskiego, komendant PSP w Nysie oraz zaproszeni goście. Spotkanie miało na celu omówienie sposobów wdrażania nowych technologii i rozwiązań w pracy służb mundurowych.

Wizyta w Nysie była poprzedzona udziałem  wiceministra w uroczystej sesji Rady Gminy
w Łambinowicach na zaproszenie wójta Tomasza Karpińskiego. W sesji uczestniczyli też przedstawiciele miejscowych służb mundurowych, dyrektorzy szkół i przedszkoli, samorządy szkolne, sołtysi oraz koło kombatantów. W części roboczej przedstawiono Wiceministrowi ogólną sytuację gminy oraz plany i przedsięwzięcia inwestycyjne. Wiceminister mówił o działaniach resortów, które mu podlegają, czym się zajmuje i jakie ma pomysły .  Chętnie odpowiadał na zadawane pytania, zachęcał do dyskusji. Oczywiście nie obyło się bez pytań o bieżące sprawy społeczno – gospodarcze, takie jak reforma emerytalna, czy tzw. : „janosikowe”.