NOWOROCZNE SPOTKANIE ZARZĄDU WOJEWÓDZKIEGO PSL W OPOLU WRAZ Z ZAPROSZONYMI GOŚĆMI.

Ponad 100  Osób – członkowie Zarządu Wojewódzkiego  Polskiego Stronnictwa Ludowego, samorządowcy oraz zaproszeni goście – przybyło 20 stycznia do Domu Ruchu Ludowego na spotkanie noworoczne.

Wśród uczestników nie zabrakło naszych wiceministrów – prezesa ZW PSL i Podsekretarza Stanu w MSW Kolegi Stanisława Rakoczego oraz dr Andrzeja Butry – Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na spotkanie przybył także Wicewojewoda opolski Antoni Jastrzembski , członek Zarządu Województwa Antoni Konopka oraz Komendant Główny OHP Jerzy Mormul.

W części oficjalnej wiceminister Rakoczy przybliżył uczestnikom spotkania sytuację polityczną i relację
w rządzącej koalicji. Przedstawił także plan rozpoczynającej się kampanii wyborczej w strukturach PSL zachęcając wszystkich do aktywnego udziału w pracach Stronnictwa.
Z kolei wiceminister Butra omówił stan prac nad reformą podatków i ubezpieczeń dla rolników.

Spotkanie było także okazją do wręczenia odznaczeń. „Złotą Koniczynką” zostali wyróżnieni Koleżanka Anna Jagusiak
z Lubrzy oraz Kolega Piotr Hanusiak z Prudnika.

Obecność wiceministra Andrzeja Butry była okazją do wręczenia Medalu „Zasłużony dla Rolnictwa” Koledze Radosławowi Pyziakowi z Głubczyc.

Przywitaliśmy także nowych członków organizacji. Legitymacje naszym nowym kolegom wręczał Prezes Rakoczy.

Po części oficjalnej nadszedł czas na wzniesienia symbolicznego toastu i życzenia.

Była to także doskonała okazja do wymiany poglądów na najistotniejsze problemy z kolegami z innych organizacji powiatowych oraz władzami regionu – w mniej oficjalnym – co nie znaczy mniej poważnym tonie.

Zachęcam do głosowania na naszą Koleżankę Barbarę Zając w konkursie na Wójta Roku 2011.

Wystarczy wysłać sms o treści 9 pod nr 7120.

Finaliści konkursu “WÓJT ROKU 2011″ wybrani.

Najlepszego polskiego wójta wybieramy już po raz jedenasty. Konkurs jest organizowany przez Program 1 TVP S.A.. Honorowy patronat nad konkursem sprawuje Prezydent RP Bronisław Komorowski. Współpatronem jest minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.
16 stycznia kapituła konkursu Wójt Roku 2011 w składzie:

- Pan Tomasz Borecki- Kancelaria Prezydenta RP
- Pan Adam Daszkowski – Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych
- Pani Magdalena Kosel – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Pan Wojciech Nalazek – Program 1 TVP S.A.
- Pani Teresa Tiszbierek – Związek Ochotniczych Straży Pożarnych RP

po rozpatrzeniu wszystkich zgłoszonych kandydatur, wybrała dziesiątkę finalistów. A są nimi (w kolejności alfabetycznej):

- pan Dariusz Bielecki, wójt gminy Pomiechówek, woj. mazowieckie,
- pan Jan Andrzej Dąbrowski, wójt gminy Strzyżewice, woj. lubelskie,
- pan Marcin Gaweł, wójt gminy Pałecznica, woj. małopolskie,
- pan Ryszard Giszczak, wójt gminy Raciąż, woj. mazowieckie,
- pan Stanisław Kaliński, wójt gminy Skórzec, woj. mazowieckie,
- pani Iwona Agnieszka Łebek, wójt gminy Długołęka, woj. dolnośląskie,
- pan Marian Jerzy Ryznar, wójt gminy Wiązownica, woj. podkarpackie,
- pan Stanisław Szleter, wójt gminy Grajewo, woj. podlaskie,
– pani Barbara Zając, wójt gminy Pokój, woj. opolskie,
- pani Sabina Zawis, wójt gminy Radwanice, woj. dolnośląskie.

Kandydatów do tytułu „Wójta roku” zgłaszali mieszkańcy gmin, organizacje i instytucje. Sylwetki finalistów będą prezentowane na antenie Programu 1 TVP S.A. codziennie od 25 stycznia do 10 lutego 2012 roku o godzinie 12.40. W tych dniach będą również działać numery telefonów, pod które będzie można wysyłać SMS-y głosując na wybranego wójta. Zdobywcą tytułu „Wójta roku 2011” zostanie ten z dziesiątki finalistów, który uzyska najwięcej SMS-ów w głosowaniu widzów Programu 1 TVP S.A..

Konkurs na „Wójta roku” od jedenastu lat cieszy się dużym zainteresowaniem środowisk samorządowych oraz widzów Telewizji Polskiej, a służy promowaniu ludzi, którzy w wyniku demokratycznie wyrażonej woli wyborców przyczyniają się do rozwoju polskich wsi i małych miejscowości.

Uroczyste ogłoszenie wyników odbędzie się 18 lutego 2012 roku.

Podsumowanie roku 2011

Szanowni Państwo! Rok 2011 był szczególnie trudny ze względu na warunki pogodowe. Najpierw były przymrozki, potem wichury i huragany, a w konsekwencji zniszczenia w plantacjach i w gospodarstwach. Duże straty spowodowała też epidemia bakterii E.Coli i embargo Federacji Rosyjskiej na nasze świeże warzywa.
Niestety majowe kataklizmy nie wyczerpały nieszczęść. Deszczowy lipiec i sierpień spowodowały, że tegoroczne żniwa należały do najtrudniejszych od 40. lat. W konsekwencji tych warunków pogodowych ziarno było w mijającym roku znacznie gorszej jakości.
Po żniwach natomiast mieliśmy do czynienia z długotrwałym brakiem opadów. Wierzę, że limit nieszczęść został już wyczerpany i nadchodzący rok będzie pod tym względem zdecydowanie łaskawszy.
Pomimo tak trudnych warunków pogodowych polscy rolnicy bardzo dobrze dają sobie radę w międzynarodowej konkurencji. Nie mamy jeszcze całościowych opracowań, ale wstępne dane pozwalają sądzić, że tegoroczne wyniki w handlu produktami rolno-spożywczymi będą rekordowe. Spodziewamy się, że wartość eksportu tych produktów przekroczy 14 mld euro, a dodatni bilans handlowy sięgnie 3 mld euro.
Polscy rolnicy w przeważającej liczbie produkują w sposób tradycyjny. Zachowanie tradycyjnego szacunku do ziemi i troska o przyszłe pokolenia sprawiają, że zachowany został tradycyjny smak i aromat wędlin i innych produktów. To dzięki temu polska żywność cieszy się coraz szerszym uznaniem wśród konsumentów nie tylko w Europie, ale także poza jej granicami.
Mijający rok to także przedstawienie przez Komisję Europejską tzw. pakietu legislacyjnego w sprawie reformy Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2013. Teraz dopiero zacznie się szczegółowa debata nad konkretnymi rozwiązaniami. To bardzo ważne, aby wypracowane mechanizmy sprzyjały rozwojowi i konkurencyjności europejskiego rolnictwa. Cieszę się, że w mijającym roku dobrze układała się współpraca ze związkami zawodowymi i organizacjami działającymi w obszarze rolnictwa. Jestem przekonany, że tak będzie nadal i wspólnie będziemy pracować na rzecz konstruktywnych rozwiązań w nowej WPR. Istotne jest to, aby europejskie, a w tym i polskie rolnictwo, było w stanie skorzystać ze spodziewanego wzrostu światowego zapotrzebowania na żywność.
Dziękuję rolnikom za ich tegoroczną, wyjątkowo ciężką pracę i życzę na Nowy Rok łaskawości aury i pomyślności w życiu osobistym.