Stanisław Rakoczy został wiceministrem.

Stanisław Rakoczy, szef opolskich struktur Polskiego Stronnictwa Ludowego został wiceministrem spraw wewnętrznych. Propozycję objęcia tego stanowiska otrzymał miesiąc temu, ale oficjalne powołanie odebrał dzisiaj (28.11). – Specjalnie nie będę udawał, że jestem zaskoczony, bo otrzymałem tę propozycję dość szybko po wyborach – przyznał Stanisław Rakoczy.

- Straż pożarna to rzecz, która od dawna mnie zajmowała, bo miałem z tym do czynienia jako starosta i jako członek zarządu wojewódzkiego OSP. Myślę, że to jest służba, która ma największe zaufanie społeczne. Bardzo bym chciał, żeby ten obraz się utrzymał albo nawet wzmocnił – dodał opolski lider PSL.

W tym tygodniu ma zapaść decyzja o powołaniu wiceministrów rolnictwa. Obecnie jednym z podsekretarzy stanu w tym resorcie jest pochodzący z Opolszczyzny Andrzej Butra.

Komunikat prasowy

W Opolu, podczas zjazdu wyborczego Forum Młodych Ludowców wybrano nowego prezesa organizacji wojewódzkiej. Największe poparcie delegatów otrzymał Wiktor Gocejna.

Na zjazd przybyło osiemdziesięciu delegatów ze wszystkich powiatów regionu. O ich głosy ubiegały się dwie osoby. Dotychczasowy prezes Łukasz Szerner, który pełnił tę funkcję przez dwie kadencje, zgodnie ze statutem nie mógł ubiegać się o reelekcję. Po głosowaniu przeliczono głosy i okazało się, że Gocejnę poparło aż 76 delegatów.
Nowy prezes zapowiada aktywne działania na rzecz środowisk wiejskich i małych miast. – Nieobecni nie mają racji. Dlatego też musimy być aktywni wszędzie tam, gdzie pojawiają się problemy w codziennym życiu : dostępie do usług związanych z ochroną zdrowia, komunikacją zbiorową, budową nowoczesnych rozwiązań w infrastrukturze, zapewnieniem idealnych warunków do tworzenia nowych miejsc pracy. W szczególności dla osób młodych wykształconych w celu zmniejszenia migracji zarobkowej. Jesteśmy gotowi wprowadzać do polityki na wszystkich szczeblach jak największą liczbę, dobrze przygotowanych, kreatywnych młodych osób – deklaruje Gocejna
Nowy prezes ma 28 Lat. Ukończył studia o kierunku Inżynieria Środowiska specjalność Procesy Energetyczne . Obecnie jest zastępcą Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa W Opolu.

Wiktor Gocejna
Prezes zarządu wojewódzkiego Forum Młodych Ludowców

Nasza delegacja uczestniczyła w wojewódzkich obchodach tego święta przed pomnikiem Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego.

W stolicy regionu rozpoczęły się one od mszy świętej w opolskiej katedrze. Następnie uczestnicy spotkania przy dźwiękach muzyki
w wykonaniu orkiestry górniczej z Górażdży przeszli pod pomnik Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego. Uczestnikom marszu towarzyszyli ułani z historycznej grupy rekonstrukcyjnej
w mundurach z okresu międzywojennego. Pomimo chłodnego dnia na Plac Wolności przed pomnikiem przyszło ponad tysiąc mieszkańców regionu, w tym bardzo dużo dzieci. W uroczystościach brało udział 45 pocztów sztandarowych różnych organizacji
i instytucji, w tym poczet wojewódzkiej organizacji PSL. Nie zabrakło kompanii honorowej Wojska Polskiego i pocztów sztandarowych organizacji społecznych i kombatantów. Po wystąpieniach przedstawicieli rządu i samorządu województwa odbył się apel poległych. Następnie złożono kwiaty pod pomnikiem. W imieniu opolskiej organizacji PSL kwiaty złożyli Kol. Henryk Giziński i Kol. Henryk Wierny.