Zaproszenie

ZAPROSZENIE
Zapraszam na konferencję prasową , która odbędzie się w dniu 04.10.(wtorek)
o godz.10.30 w Opolu ul.Katowicka (siedziba PSL) na temat :

NA RATUNEK JEZIOROM TURAWSKIM-PROPOZYCJE PROGRAMU NAPRAWCZEGO

organizowaną przez :
Grzegorza Sawickiego-Radnego Sejmiku WO,kandydata na Posła z listy PSL

przy współudziale przedstawicieli amerykańskich firm:
BIORENOVA Remediation Products oraz
INLAND-FRYCEK INC
zajmujących się innowacyjnymi metodami rewitalizacji jezior oraz terenów zdegradowanych.

Na konferencji zostanie zaprezentowana propozycja programu naprawczego dla jezior turawskich w oparciu o doświadczenia i innowacyjne metody stosowane w USA.

Serdecznie zapraszam
Grzegorz Sawicki

Pozory mylą… Spójrz na Nas z innej strony…

Dożynki gminy Wilków w Idzikowicach

Obchody 90 Rocznicy powstania Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP

W ubiegłą niedziele, 11 września br., odbyły się obchody 90. Rocznicy powstania Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP oraz 10. rocznica zamachów na World Trade Center. Kluczborscy strażacy połączyli obchody rocznic które rozpoczeły się mszą świętą za poleglych na posterunku strażaków oraz ofiary zamachów z 11 wrzesnia na Word Trade Center w Stanach Zjednoczonych

Inicjatorami połączenia obchodów byli Stanisław Reng, prezes zarządu miejsko-gminnego OSP w Kluczborku oraz kapelan strażaków ks. Henryk Schroder. W uroczystości wzieli udział: Poseł na Sejm RP Stanisław Rakoczy, wicekonsul USA Jonathan Koehler, wiceminister rolnictwa Andrzej Butra, Starosta Kluczborski Piotr Pośpiech oraz delegaci komend OSP z powiatu kluczborksiego i powiatów ościennych.

Przewodnim hasłem uroczystści było uwrażliwienie ludzi na pracę strażaków i grup ratowniczych działającycyh przy OSP. Starosta Kluczborski podkreślił w swoim przemówieniu, że strażacy to ludzie, którzy w sercu noszą wielką ideę pomocy drugiemu czlowiekowi.

Wicekonsul odniósł się do niezłomności polskich ratowników, którzy wykazali się nadludzkimi siłami niosac ratunek w kraju i poza jego granicami. Zauważył, że polskie oddziały OSP cieszą się w świecie ogromnym szacunkiem
i niezłomnością charakteru. Jonathan Kohler wspominając ofiary zamachu, podziękował organizatorom za ich upamiętnienie i nadanie rocznicy tak uroczystej oprawy. Pamięć poległych uczczono minutą ciszy.

Zakończenie uroczystości zwieńczył koncert organowy w kościele ewangielicko-augsburskim z udziałem Marcina Armańskiego (organy), Igora Cecocho (trąbka) i orkiestry dętej OSP w Łowkowicach.

Wojewódzkie Święto Plonów – Praszka 2011

Tegoroczne Dożynki Wojewódzkie odbyły się w Praszce. Uroczystości rozpoczeły się mszą świętą, po której przeszedł korowód dożynkowy na stadion miejski.  Tam odbyły się główne obchody, podczas których nastąpiło tradycyjne przekazanie i podzielenie chleba,  wygłoszono okolicznościowe mowy, a także odznaczono za prace na rzecz rolnictwa.

W obchodach Święta Plonów udział wzieli:  Poseł na Sejm RP Stanisław Rakoczy, Wiceminister Rolnictwa Andrzej Butra, Członek Zarządu Sejmiku Województwa Antoni Konopka, Radny Sejmiku Województwa Grzegorz Sawicki, Dyrektor ARiMR Tomasz Białaszczyk oraz
Dyrektor ARR Jarosław Kowalczyk i liczna grupa naszych działaczy w tym także kandydatów do Parlamentu.
Podczas uroczystości odczytano okolicznościowe listy gratulacyjne,  przekazano życzenia oraz ciepłe słowa wygłoszone w stronę rolników, sadowników i ogrodników.  Kol. Grzegorz Sawicki otrzymał odznakę „Zasłuzony dla Rolnictwa”, którą wręczył mu minister Butra. Rozstrzygnięto także konkurs w kategorii koron i wieńców dożynkowych.

Nie zabrakło szeregu atrakcji dla gości, którzy mogli spróbować regionalnych wypieków, potraw, a także przy suto zastawionych stołach podyskutować  w przyjaznej atmosferze na wiele tematów z naszymi kandydatami do Parlamentu, gdzie mottem przewodnim było hasło wyborcze Polskiego Stronnictwa Ludowego –  „Człowiek jest najważniejszy”.

Konferencja prasowa dotycząca Programu Wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego

Oddanie pierwszego w Polsce lądowiska dla helikopterów LPR na dachu szpitala w Nysie

Biogaz i agroturystyka, czyli ekologia i dodatkowe dochody

Pod takim tytułem odbyła się dziś wspólna konferencja prasowa ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego oraz prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Tomasza Kołodzieja.
Rozpoczynając konferencję minister odniósł się do wypowiedzi dotyczących płatności bezpośrednich.
„Płatności systematycznie rosną. W latach 2006 – 2007 było to 7,5 – 8 mld złotych wypłaconych rolnikom, a za rok ubiegły było to 12,5 mld złotych. Chcemy doprowadzić do pełnego wyrównania płatności i podejmujemy cały czas kroki w tym kierunku” – powiedział minister Marek Sawicki i dodał, że „przez cztery lata pracy w resorcie rolnictwa nie znalazłem ani jednego dokumentu potwierdzającego, że ci, którzy tak dzisiaj krzyczą o wyrównaniu płatności zrobili cokolwiek w tym kierunku”.
Minister poinformował również o rozpoczęciu przez Agencję Rynku Rolnego wypłat rekompensat dla producentów warzyw, którzy ponieśli straty w wyniku epidemii e.coli. Polska otrzymała na to środki w wysokości 46,3 mln euro. Wnioski o rekompensaty złożyło 4 700 producentów.
„Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej” to działanie bardzo istotne dla polskiej wsi, to istotny element rozwoju obszarów wiejskich – podkreślił szef resortu.
Prezes ARiMR Tomasz Kołodziej zwrócił uwagę, że działanie „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej” jest jednym z 23 działań realizowanych przez agencję w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007 – 2013. Działanie to znajduje się w osi III – Poprawa jakości życia na wsi.
Tegoroczny nabór odbywa się w dwóch terminach:
I – od 27 września do 14 października br. – dotyczy tylko wniosków w sprawie produkcji biogazu oraz wytwarzania z niego energii elektrycznej,
II – od 17 października do 4 listopada br. – dotyczy pozostałych działań podejmowanych w ramach ponad 400 punktów w klasyfikacji działalności gospodarczej.
Dofinansowanie w ramach działania wynosi 50% kosztów kwalifikowanych, a w przypadku rolników, którzy ponieśli szkody w wyniku klęsk żywiołowych jest to poziom 80%.
W ramach I naboru maksymalna suma dofinansowania wynosi 500 tys. złotych, a w przypadku II naboru jest to 100 tys. złotych.

Pawlak? „Jeden z najzdolniejszych polskich polityków”

Waldemar Pawlak w mainstreamowych mediach jest generalnie niedoceniany. Z pewnością nie jest tym rozmówcą, który szczególnie często występuje w telewizjach. Z pewnością nie jest tym, który przychodzi, by dać przed kamerami najlepsze „setki”. Tymczasem miałem dziś bardzo ciekawą rozmowę o wicepremierze Pawlaku z jednym z zachodnich dyplomatów.
Teraz przed wyborami dyplomaci spotykają się z dziennikarzami i politykami, by sondować, co może się zdarzyć 9 października. Z komunikatu PIS wiadomo na przykład, że wczoraj Jarosław Kaczyński rozmawiał z ambasadorem amerykańskim.
Dyplomata z którym ja rozmawiałem, z jednego z dużych państw zachodnich, opowiadał mi o obiedzie, jaki zjadł z liderem ludowców jakiś czas temu. Pawlak był podobno na nim czarujący. Równą uwagę poświęcał dyplomacie, co jego towarzystwu, zabawiając wszystkich rozmową. Dyplomata był jednocześnie pod wrażeniem jakości politycznych ocen i trzeźwości umysłu wicepremiera Pawlaka. Nie było to ich pierwsze spotkanie. Mój rozmówca nazwał szefa PSL „jednym z najzdolniejszych polskich polityków”. Człowiekiem który w trudnych warunkach od lat utrzymuje ugrupowanie na powierzchni. Przypominam, że w wyborach samorządowych do sejmików PSL zdobyło trzeci wynik, przed SLD.