Wywiad z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Andrzejem Butrą.

źródło:  tygodnik Kulisy Powiatu

Dzień Kobiet

Posiedzenie Prezydium ZW PSL w Opolu.

zdj. Michał Dróbka

Głównymi punktami obrad były wybory do Izb Rolnych oraz wybory Parlamentarne 2011r.

Omówiono kalendarze wyborcze oraz stan przygotowań. Zatwierdzono także projekt listy kandydatów do Sejmu RP lecz bez ustalenia kolejności. O jej ostatecznym kształcie zadecyduje Wojewódzka Konwencja Wyborcza. Przy konstruowaniu listy uwzględniono nowe przepisy wyborcze, dlatego w pierwszej piątce znajdzie się miejsce dla dwóch lub trzech kobiet. Na liście znajdują się także  młodzi działacze oraz reprezentanci różnych środowisk i grup społecznych.

nto.pl

radio opole

Andrzej Butra – wiceminister z Opolszczyzny

Nowym wiceministrem rolnictwa od przyszłego tygodnia zostaje Kol.  Andrzej Butra, dotychczasowy dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Opolu, działacz opolskich struktur PSL.  Już otrzymał nominację.– We wtorek mam być o godzinie 8.00 w Ministerstwie Rolnictwa, wtedy pan minister Sawicki zapozna mnie z moimi nowymi obowiązkami – mówi  Andrzej Butra,– W tej nominacji cieszy mnie przede wszystkim to, że poprzez moją osobę doceniono opolskie rolnictwo.

Obowiązki obejmie po Kol. Arturze Ławniczaku, który wygrał wybory samorządowe i sprawuje obecnie urząd burmistrza.

Kol. Ławniczak nadzorował m.in. prace w Agencje Rynku Rolnego. Andrzej Butra jest doktorem weterynarii, specjalizuje się w rozrodzie zwierząt. Przez wiele lat był weterynarzem w państwowej służbie weterynaryjnej. Prowadził także praktykę prywatną. W 2002 roku, był kierownikiem powiatowego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kluczborku i Oleśnie.

radio.opole.pl

PSL przygotowuje listy do Sejmu i Senatu

PSL w regionie przygotowuje listy kandydatów do Sejmu. Na pierwszym miejscu znajdzie się lider partii poseł Stanisław Rakoczy.

– Kolejne miejsca będą należały do obecnych radnych PSL w sejmiku – mówi Łukasz Szerner, członek Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego.

– Na liście na pewno znajdzie się Teresa Karol, obecna wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Opolskiego, natomiast nie podjęto decyzji o starcie radnej Renaty Jażdż-Zaleskiej – dodaje Szerner.

Listy kandydatów do Senatu jeszcze nie ustalono.

radio.opole.pl