Wieczór wyborczy w Biurze ZW PSL w Opolu

W dniu 21 listopada w biurze Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego odbył się Wieczór Wyborczy. W spotkaniu uczestniczyli kandydaci do Rady Miasta Opola, Kandydat na Prezydenta Opola – Jarosław Kowalczyk oraz sympatycy Polskiego Stronnictwa Ludowego.

W obecnych wyborach poparcie dla Polskiego Stronnictwa Ludowego wyniosło 12.20% w Sejmiku Województwa Opolskiego – co daje nam dwa mandaty radnych: Renata Jażdż-Zaleska oraz Teresa Karol. W radach powiatu w obecnej kadencji zasiądzie 16 radnych, zaś w radach gmin – 88 radnych.

Obchody Święta Niepodległości

Od uroczystej Mszy Świętej w Katedrze Opolskiej rozpoczęły się Wojewódzkie Obchody Święta Niepodległości w Opolu, następnie władze województwa, miasta, poczty sztandarowe wraz z orkiestrą przemaszerowały ulicami Opola pod pomnik Bojowników o Polskość Śląska Opolskiego, gdzie odbył się apel poległych oraz nastąpiło uroczyste złożenie wieńców. Podczas obchodów obecni byli również przedstawiciele, działacze samorządowi z Polskiego Stronnictwa Ludowego z całej Opolszczyzny.

Kol. Sawicki na Opolszczyźnie

W dniu 8 listopada na Ziemię Opolską przyjechał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Kol. Marek Sawicki. Swój pobyt na Opolszczyźnie rozpoczął od wizyty w Kędzierzyńsko-Kozielskim Kinie Chemik, gdzie odbyło się podsumowanie konkursu “Pracodawca, organizator pracy bezpiecznej” – organizowanego przez Państwowej Inspekcji Pracy.

Celem konkursu jest promocja i prewencja bezpiecznej pracy. W uroczystości udział wzięli udział przedstawiciele władze samorządowych, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Kol. Marek Sawicki, Poseł na Sejm – Kol. Stanisław Rakoczy, Wicewojewoda Opolski – Kol. Antoni Jastrzembski, Dyrektor KRUS – Kol. Jan Krzesiński, główny inspektor pracy i zaproszeni goście.

- Ostatnie 20 lat, to duży skok cywilizacyjny i technologiczny, jeżeli chodzi o rolnictwo – powiedział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas gali podsumowano aż cztery konkursy: „Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej”, „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”, „Przestrzeganie prawa pracy w małych zakładach” oraz „Najaktywniejszy Zakład Społeczny Inspektora Pracy”.

Następnie Kol. Marek Sawicki udał się na spotkanie z mieszkańcami Reńskiej Wsi.

- Dyskusja o wprowadzeniu zmian w KRUS-ie to nagonka polityczna a na polskiej wsi nie ma miliardów złotych, które mogłyby uzdrowić budżet państwa – mówił podczas spotkania z rolnikami Kol. Marek Sawicki.

Debata z mieszkańcami trwała kilka godzin. Na spotkaniu w Reńskiej Wsi Marek Sawicki był pytany m.in. o żywność modyfikowaną genetycznie, o sens budowy biogazowni.

Plan dnia Kol. Ministra był bardzo napięty. Zaraz po spotkaniu udał się do Łosiowa na obchody 10-lecia opolskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Na uroczystościach w Łosiowie, gdzie podsumowano działalność opolskiego oddziału agencji Kol. Marek Sawicki wręczył zasłużonym działaczom okolicznościowe medale.

Kol. Marek Sawicki podczas konferencji w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego opowiadał o negocjacjach, jakie ministrowie rolnictwa z krajów unijnych prowadzą w sprawie przyszłości wspólnej polityki rolnej.

Na zakończenie wizyty w naszym województwie Minister Rolnictwa udał się do TVP Opole, gdzie udzielił wywiadu regionalnej telewizji oraz Radiu Opolu.